Het perfecte CV of passende drijfveren?

Het perfecte CV of passende drijfveren?

Creating Joblovers

Iedere manager die regelmatig mensen heeft aangenomen zal het volgende herkennen. Je hebt op papier de perfecte kandidaat gevonden en ook na gesprekken ben je nog steeds dolenthousiast. Collega’s zijn het met je eens, zijn/haar CV sluit naadloos aan en ook op basis van de gesprekken is deze kandidaat de perfecte match. Succes verzekerd! Tenminste daar was je van overtuigd. Maar dat blijkt toch anders na een poosje. Zowel de nieuwe collega als het team merken na enkele maanden dat het toch niet helemaal lekker zit. Hoe kan dat toch?

Een match op kennis en kunde is niet voldoende.

Hoe perfect een kandidaat op papier ook is, naast kennis en kunde spelen er veel meer zaken een rol. Zo is de bedrijfscultuur een belangrijk onderdeel van de match. Iemand die jarenlang met veel plezier in een groot georganiseerd formeel bedrijf heeft gewerkt kan zich ongelukkig voelen in dezelfde functie bij een startup of een kleine informele organisatie. Ongetwijfeld zal dat verschil in het gesprek besproken zijn en zal de kandidaat hier positief op hebben geantwoord uit enthousiasme voor de functie en de organisatie. Dat is niet gek. Want als organisatie probeer jij jezelf zo goed mogelijk te verkopen waardoor de kandidaat alles door de spreekwoordelijke roze bril ziet.

Een ander belangrijk punt waardoor het na een poosje toch kan gaan schuren is dat iemand toch niet helemaal lekker in het team ligt. Met één of twee sollicitatiegesprekken blijft het altijd lastig om iemand goed te leren kennen en om dit in te schatten.

Drijfveren geven meer inzicht

Drijfveren bepalen hoe men tegen situaties aankijkt. Iemand die structuur als dominante drijfveer heeft zal het als zeer prettig ervaren dat processen en procedures duidelijk zijn in een organisatie, terwijl iemand met creativiteit die processen en procedures als beperkend ervaart.

Door een gesprek te voeren op basis van drijfveren kom je pas echt tot de kern in de beperkte tijd van een sollicitatiegesprek en is het veel makkelijker om te ontdekken of iemand echt past binnen de bedrijfscultuur. Door drijfveren mee te nemen in het gesprek gaat de spreekwoordelijke roze bril af en breng je het realisme terug.

Nog een leuk voorbeeld: Met drijfveertesten kun je de overeenkomsten bepalen in een team. Stel dat in een team de verbindende factor plezier is en je neemt iemand aan die plezier niet als dominante drijfveer heeft dan kan het maar zo zijn dat dit na een tijdje gaat schuren. De nieuwe collega kan zich irriteren aan de grapjes die op de werkvloer worden gemaakt, aan de foute vrijdagmiddag muziek die vanaf een uur of twee over de afdeling schalt of het feit dat er niet to the point vergaderd wordt. Anderzijds kunnen collega’s zich irriteren aan het feit dat de collega nooit aansluit bij een vrijdagmiddag borrel en gaat lunchwandelen in plaats van gezellig samen lunchen.

Vaardigheden zijn aan te leren, drijfveren niet!

Een passend CV is heel fijn en zeker een perfecte aanleiding voor een sollicitatiegesprek. Maar een passend CV is niet heilig. Heb je de keuze tussen de perfecte kandidaat op basis van het CV maar met drijfveren die niet aansluiten of een kandidaat die nog niet helemaal aansluit maar waarvan de drijfveren een perfecte match zijn? Kies dan niet voor de kandidaat met het perfecte CV. Tenslotte kun je vaardigheden leren, drijfveren niet!

Klik hier voor meer informatie over matchen van kandidaten.