Drijfveren en energie. Hoe zit dit precies?

Drijfveren en energie. Hoe zit dit precies?

Creating Joblovers

Weinig of geen energie hebben, je vermoeid voelen of veel stress ervaren. Bijna iedereen maakt wel eens zo’n periode mee. Dit kan allerlei redenen hebben zoals slaap tekort, slecht eten en te weinig bewegen. Dit zijn echter oorzaken van fysieke aard. Er is een andere belangrijke reden om geen energie te hebben.

Het heeft alles te maken met de dominante drijfveren van mensen. Wanneer deze drijfveren niet vervuld worden, kost ons dat veel energie. Inzicht en grip op de eigen drijfveren zorgen ervoor dat je juist heel veel energie krijgt. Maar hoe doe je dat, inzicht en grip krijgen op de eigen drijfveren?

Waar krijg ik energie van?

Laten we eerst eens kijken naar de drijfveren van mensen en hun dominante drijfveren in het bijzonder. Er bestaan 24 concrete drijfveren en ieder mens heeft al deze drijfveren in zich. Er zijn echter een aantal drijfveren die voor mensen persoonlijk heel belangrijk zijn; de zogenoemde dominante drijfveren. Het zijn de drijfveren die aangeven wat iemand wil, waar iemand naar streeft en waar iemand gelukkig van wordt. Ze hebben alles te maken met de energie die mensen hebben. Mensen spenderen veel energie aan hun dominante drijfveren, en wanneer ze worden vervuld, krijgen ze er veel energie voor terug. Echter, wanneer deze dominante drijfveren niet worden vervuld, gaat de energiestroom de verkeerde kant op. Van hen af en zo kost het ze dan energie.

Om dit te verhelderen kijken we naar het voorbeeld van Margot. Margot werkt op de financiële afdeling van een zorgcentrum en een van haar dominante drijfveren is structuur. Daarom streeft zij naar transparantie, inzicht en helderheid, bijvoorbeeld bij afspraken. Maar ook als er plannen worden gemaakt, wil Margot graag de stappen uitgewerkt zien. Margo vindt het prettig als zaken goed georganiseerd zijn en ze heeft behoefte aan kaders en duidelijke regels. Als ze dit ervaart voelt ze zich prettig en gelukkig. Het geeft haar energie. Zelfs na een dag hard werken kan ze dan toch bruisen van de energie. Ze is dan bevlogen en gemotiveerd. Ze ervaart zelfs werkgeluk. Als Margot echter structuur niet ervaart, kan ze er behoorlijk op leeglopen. Afspraken die niet in de mail worden bevestigd, kaders of regels die zich in een grijs gebied vinden of plannen die niet in stappen zijn uitgewerkt, zijn energievreters voor Margot. Ze geeft continu energie om haar behoefte aan structuur te vervullen, maar er komt dan niets voor terug. De energie stroomt van haar weg. Zelf zonder enige lichamelijke inspanning kan Margot dan zonder energie komen te zitten. Gezonder eten, meer slapen en voldoende bewegen gaat dit energielek niet oplossen. Ze moet beginnen bij de oorzaak. En die zit verstopt in haar dominante drijfveren..

Energiebalans i.p.v. energielek

Wanneer mensen iets heel graag willen in overeenstemming met hun drijfveren, maar het niet krijgen, ontstaat er een energielek. Ze geven veel energie aan hun behoeftes, maar er komt niets voor terug. De energie vloeit maar naar één richting, namelijk van hen af. Wanneer er langere tijd sprake is van een energielek, kunnen mensen letterlijk opgebrand raken. Met een gevoel van stress of zelfs een burn-out als gevolg. Wist je dat het niet kunnen nastreven van je drijfveren, de belangrijkste reden voor een burn-out is? In plaats van een energielek is het vinden van een goede energiebalans essentieel.

Dat de dominante drijfveren van mensen een belangrijke rol spelen bij het wel of niet hebben van een energiebalans, is duidelijk. Ze zijn bepalend voor de energie die iemand krijgt, naast goed eten, voldoende slaap en meer bewegen. Maar hoe krijg iemand dan meer energie?

Meer energie krijgen

De vraag is nu, hoe kan iemand z’n drijfveren activeren en zo meer energie krijgen? Het begint met inzicht creëren in de eigen dominante drijfveren. De meeste mensen hebben wel een idee wat hun drijfveren zijn, maar ze precies benoemen is toch lastig. Bovendien komt het regelmatig voor dat mensen denken bepaalde drijfveren te hebben, omdat ze een bepaald gedrag vertonen of hebben aangeleerd. Iemand kan bijvoorbeeld heel zorgzaam zijn en daaruit de conclusie trekken dat zorgzaamheid dan ook wel zijn of haar drijfveer zal zijn. Het is goed mogelijk dat iemand heel zorgzaam is om erkenning te krijgen. Het eerste is dan het gedrag en dat laatste de werkelijke drijfveer. Zorgzaam zijn om erkenning te krijgen. Gedrag en dominante drijfveer is derhalve niet altijd hetzelfde. Altijd beginnen met een helder inzicht in de eigen drijfveren, is het startpunt om meer energie te krijgen.

Nadat inzicht is gekregen in de dominante drijfveren, moeten mensen deze ook gaan begrijpen en voelen. Bewustwording krijgen van wat iemand beweegt. “Hoe spelen mijn drijfveren een rol in mijn dagelijkse leven, werk en relaties?” Alleen als iemand begrijpt hoe de eigen dominante drijfveren werken, kan iemand er ook op gaan acteren en de eigen drives activeren. Dat is de volgende stap. Het activeren van de eigen drijfveren. Als dat lukt, merken mensen dat ze heel veel energie krijgen en houden.

Wil jij ontdekken wat jouw drijfveren zijn om zo meer inzicht te krijgen in je energiebalans? Wij bieden verschillende programma’s voor studenten, professionals en organisaties.